- 1. Aquafaba opkloppen werkt zoals bij eiwit
- 2. Chocolademousse maken zonder ei of room
- 3. Vegan pannenkoeken met aquafaba
- 4. Mayonaise zonder ei met kikkererwtenvocht
- 5. Zoete schuimpjes uit de oven
- 6. Aquafaba gebruiken in cake en koekjes
- 7. Let op bij het kiezen van aquafaba
- 8. Aquafaba bewaren voor later gebruik
- 9. Aquafaba is handig en goedkoop
Aquafaba is het vocht dat overblijft in een pot of blik kikkererwten. Het ziet eruit als water met een beetje schuim erin. Veel mensen gooien het weg, maar het is juist heel handig in de keuken. Je kunt er luchtige en romige gerechten mee maken. Dat komt doordat het vocht veel eiwitten bevat. Die zorgen ervoor dat je het kunt kloppen zoals je dat met eiwitten doet. Het is dus een goed alternatief voor ei, vooral voor mensen die geen dierlijke producten eten.
Aquafaba opkloppen werkt zoals bij eiwit
Als je aquafaba met een mixer klopt, wordt het luchtig en stevig. Het lijkt dan op opgeklopt eiwit. Je kunt dit gebruiken om schuim of meringue te maken. Het werkt het best als je het vocht even in de koelkast zet voordat je begint. Zo wordt het wat dikker. Het duurt een paar minuten om het goed op te kloppen. Je merkt vanzelf dat het wit en stevig wordt. Als het blijft staan als je de garde omhoog haalt, is het klaar om te gebruiken.
Chocolademousse maken zonder ei of room
Eén van de bekendste recepten met aquafaba is chocolademousse. Normaal zit daar ei of slagroom in. Maar met aquafaba heb je dat niet nodig. Je smelt chocolade en laat dit een beetje afkoelen. Ondertussen klop je aquafaba op tot het stevig is. Daarna roer je voorzichtig de chocolade erdoor. Als je dit mengsel in de koelkast zet, krijg je een luchtige mousse. Het smaakt naar chocolade en voelt licht in je mond.
Vegan pannenkoeken met aquafaba
Als je geen ei gebruikt in pannenkoeken, blijven ze soms te zacht. Aquafaba helpt dan om de pannenkoeken luchtiger te maken. Je mengt het met bloem, plantaardige melk en een beetje bakpoeder. Het beslag is makkelijk te maken en je bakt het net zoals gewone pannenkoeken. Ze zijn stevig en smaken goed. Je kunt ze zoeten met fruit of wat stroop. Of juist hartig maken met groenten of kruiden erin.
Mayonaise zonder ei met kikkererwtenvocht
Aquafaba werkt ook goed in sauzen. Je kunt er bijvoorbeeld mayonaise mee maken. Daarvoor klop je het vocht op met olie, mosterd en een beetje azijn of citroensap. Na een tijdje wordt het dik en romig. De smaak lijkt veel op gewone mayonaise. Je kunt zelf kiezen hoe zuur of zoet je het maakt. Dit is handig voor mensen die geen rauw ei willen gebruiken. Je bewaart het in een potje in de koelkast, net als gewone mayonaise.
Zoete schuimpjes uit de oven
Met aquafaba kun je ook meringues maken. Dat zijn zoete schuimpjes die je bakt in de oven. Je klopt het vocht samen met suiker en een beetje citroensap. Als het mengsel stevig is, schep je kleine hoopjes op bakpapier. Daarna laat je ze langzaam drogen in de oven. Ze worden dan knapperig van buiten en een beetje zacht van binnen. Ze smaken licht en zijn lekker bij koffie of thee.
Aquafaba gebruiken in cake en koekjes
In veel recepten voor cake of koekjes zit ei. Als je dat wilt vervangen, gebruik je aquafaba. Voor één ei gebruik je ongeveer drie eetlepels vocht. Het helpt om het beslag luchtig te maken. Je merkt dat het resultaat iets minder stevig is dan met ei, maar het smaakt nog steeds goed. Vooral in zachte koekjes of brownies werkt het goed. Je hoeft dus geen ei in huis te hebben om toch te kunnen bakken.
Let op bij het kiezen van aquafaba
Niet alle soorten kikkererwtenvocht zijn hetzelfde. Sommige blikken zijn gezouten, andere niet. Voor zoete recepten is het beter om ongezouten vocht te gebruiken. Anders proef je de zoute smaak terug. Ook is het handig om te kijken of het vocht dik genoeg is. Als het te dun is, kun je het even inkoken tot het wat stroperiger wordt. Zo werkt het beter bij het opkloppen.
Aquafaba bewaren voor later gebruik
Als je niet meteen een recept gaat maken, kun je het vocht bewaren. In een afgesloten bakje in de koelkast blijft het een paar dagen goed. Je kunt het ook invriezen in kleine porties. Dan heb je altijd wat bij de hand als je wilt bakken of koken. Laat het voor gebruik even ontdooien en klop het daarna zoals normaal. Je merkt dan nauwelijks verschil met verse aquafaba.
Aquafaba is handig en goedkoop
Aquafaba is een goede manier om minder voedsel te verspillen. Normaal gooi je het vocht weg, maar je kunt er veel mee doen. Je hoeft geen speciale producten te kopen, want het zit gewoon in een blik kikkererwten. Daarmee maak je luchtige, romige of stevige gerechten. Je kunt ermee bakken, sauzen maken of schuim kloppen. Het is een eenvoudige manier om meer uit je keuken te halen met iets dat je al in huis hebt.